Δρ. Κουμούτσος Ιωάννης
(ΜD, MSc, FEBGH)
Γαστρεντερολόγος - Επεμβατικός Ενδοσκόπος
Επιστημονικός συνεργάτης
Νοσοκομείο Ιασώ
Τοποθέτηση Ενδοπροθέσεων (stenting)
Η τοποθέτηση ενδοπροθέσεων(stents) είναι η ενδοσκοπκή πράξη που πραγματοποιείται είτε με την γαστροσκόπηση, είτε με την κολονοσκόπηση και είναι επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση στενώσεων του πεπτικού σωλήνα απο κακοήθη νεοπλάσματα ανώτερου ή κατώτερου πεπτικού. Χρησιμοποιείται επίσης κατά περιπτώσεις, για την αντιμετώπιση καλοήθων στενώσεων του πεπτικού σωλήνα.
Ποιες είναι οι ενδείξεις για την επέμβαση;
Η πιο συχνή ένδειξη είναι η στένωση του πεπτικού σωλήνα από προχωρημένες καρκινωματώδεις βλάβες για οι οποίες δεν ενδείκνυται χειρουργική αφαίρεση ή άυτή θεωρειται πολύ υψηλού κινδύνου για τον ασθενή. Συνηθέστερα πραγματοποιείται σε στενώσεις του αυλού του οισοφάγου ή του λεπτού εντέρου (12κτύλου) καθώς επίσης και για αποφρακτικές βλάβες του κατώτερου πεπτικού σωλήνα (κόλου). Συνήθως οι ασθενείς αυτοί βρίσκονται σε παρηγορητική χημειοθεραπεία και στόχος της επέμβασης είναι η βελτίωση του τρόπου ζωής και η επέκταση του προσδόκιμου επιβίωσης του ασθενούς.
Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;
Η τοποθέτηση ενδοπροθέσεων πραγματοποιείται σε νοσοκομειασκό περιβάλλον και απαιτεεί την χρήση ακτινολογικού εξοπλισμού που παίρνει ακτινογραφίες κατά την διάρκεια της επέμβασης.
Η προετοιμασία του ασθενούς είναι ίδια όπως και στην γαστροσκόπηση ή την κολονοσκόπηση.
Θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό για τυχόν φάρμακα τα οποία παιρνετε (πχ αντιπηκτικά) ώστε ο ιατρός να σας συμβουλέψει αν χρειάζετε να τα διακόψετε.Ο γιατρός θα σας εξηγήσει την φύση της εξέτασης και θα σας ζητήσει να υπογράψετε το έγγραφο συγκατάθεσης για την διενέργεια της επέμβασης
Υπάρχουν κίνδυνοι από την εξέταση;
Η τοποθέτηση ενδοπροθέσεων πρέπει πάντα να εκτελείται από κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι συνηθέστερες επιπλοκές είναί η διάτρηση, η αιμορραγία, και η μετανάστευση της ενδοπρόθεσης (stent migration) οι οποίεες μπορεί να χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση.