top of page

Ασύρματη Ενδοσκοπική Κάψουλα

Η ενδοσκόπηση με κάψουλα είναι μια νέα μέθοδος, που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του λεπτού εντέρου αλλά και του παχέος εντέρου.

 

Το λεπτό έντερο δεν είναι δυνατόν να εξετασθεί με τη συμβατική γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση, ενώ οι ακτινολογικές εξετάσεις δεν έχουν υψηλη ευαισθησία για την διάγνωση παθήσεων του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου.

Η ενδοσκοπική κάψουλα επιτρέπει την εξέταση του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου σε όλο του το μήκος, καταγράφοντας εικόνες, οι οποίες μεταφέρονται στο λογισμικό μίας φορητής συσκευής. Το σύνολο των εικόνων που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της εξέτασης, η οποία κρατάει περίπου 8 ώρες, δημιουργεί ένα βίντεο το οποίο στη συνέχεια μελετά ο γιατρός.

Πως γίνεται;

Η διαδικασία είναι απλή και ανώδυνη. Εφαρμόζεται τόσο σε νοσηλευόμενους, όσο και σε εξωτερικούς ασθενείς. Προηγείται 8ωρη νηστεία και προετοιμασία του εντέρου που θα σας καθορίσει ο γιατρός σας.

Η κάψουλα διαστάσεων 11mm x26mm, μετά την κατάποση της,  καταγράφει βίντεο και εικόνες οι οποίες αποστέλλονται σε φορητή συσκευή που τοποθετείται σε ζώνη που θα φορέσετε γύρω από τη μέση. 

Η κάψουλα κινείται φυσιολογικά με τις περισταλτικές κινήσεις του πεπτικού σωλήνα με συνεχόμενη κατάγραφή βίντεο από το εσωτερικό του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Μετά την κατάποση της κάψουλας, τις πρώτες 2 ώρες, δεν θα πρέπει να τρώτε και δεν πίνετε οτιδήποτε. Στη συνέχεια επιτρέπονται μόνο διαυγή υγρά (νερό, τσάι, χαμομήλι). Ελαφρύ φαγητό επιτρέπεται 4 ώρες μετά την έναρξη της εξέτασης. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης η δίαιτα είναι ελεύθερη.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορείτε να ακολουθήσετε τις καθημερινές σας συνήθειες αποφεύγοντας την έντονη σωματική δραστηριότητα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρεθεί η ζώνη. Επίσης πρέπει να αποφεύγετε την επαφή με συσκευές που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία όπως το κινητό τηλέφωνο ή ο μαγνητικός τομογράφος. Στη μπαταρία που βρίσκεται στην ζώνη σας αναβοσβήνει ένα μικρό φωτάκι. Σε περίπτωση που σταματήσει να αναβοσβήνει, καταγράψτε την ώρα και επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

Η ζώνη και η συσκευή καταγραφής, αφαιρούνται μετά από 8 ώρες και τα δεδομένα επεξεργάζονται στον υπολογιστή. Η κάψουλα είναι μιας χρήσης και θα αποβληθεί από τον οργανισμό τα επόμενα 24ωρα.

 

Ενδείξεις και αντενδείξεις

Η κυριότερη ένδειξη για την διενέργειας της ασύρματης ενδοσκοπικής κάψουλας, είναι η διερεύνηση αναιμίας και ανίχνευσης πιθαν΄γς εστίας  αιμορραγίας του λεπτού εντέρου. Σημαντικό ρόλο επίσης η κάψουλα παίζει γιαν την διάγωση και παρακολούθηση της νόσου Crohn. Άλλες ενδείξεις για την διενέργεια κάψουλας είναι η διερεύνηση χρόνιου διαρροϊκού συνδρόμου και χρόνιου κοιλιακού άλγους.

Απόλυτη αντένδειξη για τη διενέργεια της εξέτασης αποτελούν η στένωση ή η απόφραξη του πεπτικού σωλήνα, η δυσφαγία και οι σοβαρές παθήσεις κινητικότητας του πεπτικού συστήματος.

Σχετική αντένδειξη αποτελούν η κύηση, η παρουσία βηματοδότη ή απινιδωτή, τα πολλαπλά εκκολπώματα, το εκκόλπωμα Zenker και η γαστροπάρεση.

Επιπλοκές

 

Ενδεχόμενη επιπλοκή είναι η κατακράτηση της κάψουλας λόγω στένωσης του αυλού του εντέρου, που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να απαιτήσει ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

 

Πολύ σπάνια επιπλοκή, σε περιπτώσεις δυσφαγίας, είναι η είσοδος της κάψουλας στους αεραγωγούς αντί στο πεπτικό σύστημα.

 

Η εξέταση με την ενδοσκοπική κάψουλα δεν επιτρέπει τη λήψη βιοψιών ή την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας. Επίσης, στο 20% των περιπτώσεων, η εξέταση του λεπτού εντέρου μπορεί να μην ολοκληρωθεί, δηλαδή να μην απεικονιστεί όλο το λεπτό έντερο κατά την 8ωρη καταγραφή.

 

Σε περίπτωση κοιλιακού άλγους, ναυτίας ή εμέτων, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

καψουλα λεπτού.jpg
capsule 6.webp
καψουλα λεπτού 3.jpg
capsule 4.jpeg
bottom of page