Δρ. Κουμούτσος Ιωάννης
(ΜD, MSc, FEBGH)
Γαστρεντερολόγος - Επεμβατικός Ενδοσκόπος
Επιστημονικός συνεργάτης
Νοσοκομείο Ιασώ
Ενδοσκοπικός Υπέρηχος (ΕUS)
O ενδοσκοπικός υπέρηχος είναι μία εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων των χοληφόρων και του παγκρέατος, καθώς επίσης και αλλοιώσεων του τοιχώματος του στομάχου και του οισοφάγου. Για την διενέργεια του ενδοσκοπικού υπερηχου χρησιμοποιείται ένα ενδοσκόπιο το οποίο φέρει στην άκρη του μία κεφαλή υπερήχου.
Ποιές είναι οι ενδείξεις για την επέμβαση;
Η πιο συχνή ένδειξη είναι η διάγνωση παθήσεων παγκρέατος και χοληφόρων, η απεικόνιση υποβλεννογόνιων μορφωμάτων του τοιχώματος του στομάχου καθώς επίσης και η σταδιοποίηση καρινωματώδων βλαβών.
Σε περίπτωση που ανιχνευθεί κάποια βλάβη υπάρχει επίσης η δυνατότητα λήψης βιοψιών με την χρήση βελόνας (FNA/FNB) για επιβεβαίωση της διάγνωσης.
Τϊ προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;
Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος δεν είναι μία εξέταση που πραγματοποιείται στο εξωτερικό ιατρείο αλλα θα χρειαστεί να γίνετε εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό για τυχόν φάρμακα τα οποία παιρνετε (πχ αντιπηκτικά) ώστε ο ιατρός να σας συμβουλέψει αν χρειάζετε να τα διακόψετε.Ο γιατρός θα σας εξηγήσει την φύση της εξέτασης και θα σας ζητήσει να υπογράψετε το έγγραφο συγκατάθεσης για την διενέργεια της επέμβασης
Στην αίθουσα της ενδοσκόπησης
Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος γίνεται στην αιθουσα ενδοσκόπησης όπου και υπάρχει και μηχάνημα υπερήχου.
Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε στην αρχή στην αριστερή πλάγια θέση στο κρεβάτι του ακτινοσκοπικού μηχανήματος Πριν την εξέταση θα τοποθετηθεί στο χέρι σας φλεβοκαθετήρας από όπου θα χορηγηθούν κατασταλτικά και αναλγητικά φάρμακα .
Στη συνέχεια το ειδικό ενδοσκόπιο προωθείται από τον ιατρό από το στόμα μέχρι και το λεπτό έντερο, και ακολούθως θα γίνει απεικόνιση των ενδοκοιλιακών οργάνων με την χρήση υπερήχου. Σε περίπτωση εντοπισμού βλάβης υπάρχει η δυνατότητα λήψης βιοψίας με χρήση βελόνας FNA/FNB.
Ανάλογα με την δυσκολία της επέμβασης, ο ενδοσκοπικός υπέρηχος μπορεί να διαρκέσει εώς κκαι μισή ώρα. Κατά την διάρκεια αυτή εσείς δεν θα έχετε ενοχλήσεις γιατί θα είσθε υπό τη επήρεια των κατασταλτικών φαρμάκων (μέθη).
Κατόπιν της εξέτασης θα χρειαστεί να παραμείνετε ξαπλωμένος για περίπου μισή ώρα και ακολούθως θα συζητήσετε με τον ιατρό τα αποτελέσματα της εξέτασης. Σε περίπτωση λήψης βιοψιών, αυτές θα σταλούν για ανάλυση σ’ ενα παθολογοανατομικό εργαστήριο και θα ενημερωθείται για τα αποτελέσματα σε δεύτερο χρόνο..
Υπάρχουν κίνδυνοι από την εξέταση;
Συχνότερες επιπλοκές είναι οι κατωτέρω
-
Παγκρεατίτιδα (1%). Πρόκειται για φλεγμονή στο πάγκρεας και συνήθως είναι ήπια. Εκδηλώνεται με πόνο στην κοιλιά και εμετούς λίγες ώρες μετά. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής αναρρώνει πλήρως σε λίγες ημέρες. Κινδυνος παγκρεατίτιδας υφίσταται μονο σε περίπτωση λήψης βιοψιών από το πάγκρεας.
-
Αιμορραγία (1-2%). Μπορεί να συμβεί μετά από διενέργεια σφιγκτηροτομής και συνήθως σταματά από μόνη της
-
Διάτρηση. Δεν είναι ιδιαίτερα συχνή επιπλοκή. Για την αντιμετώπιση της μπορεί να απαιτηθεί χειρουργείο