top of page

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (συχνά αναφερόμενο και σαν σπαστική κολίτιδα) είναι η νοσολογική οντότητα που χαρακτηρίζεται από συμπτωμάτα από τον πεπτικό σύστημα για τα οποία δεν υπάρχει κάποιο οργανικό αίτιο. Προεξάχοντα είναι τα συμπτώματα κοιλιακού άλγους και διαταραχών κενώσεων (είτε δυσκοιλιότητα είτε διαρροία).  Αποτελεί μία πολύ συχνή  καλοήθης πάθηση του πεπτικού συστήματος και πιθανά την συχνότερη αιτία προσέλευση ασθενών στο γαστρεντερολογικό ιατρείο, δύναται όμως να εκδηλώνεται με συμπτώματα που επηρρεάζουν σημαντικά την καθημερινή ζωή ασθενών.

 

Αιτια Ευερεθίστου Εντέρου

Έχουν προταθεί πολλοί παθογενετικοί μηχανισμοί στην προσπάθεια ερμηνείας του ευερεθίστου εντέρου χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανευρεθεί σαφές αίτιο.  Πιθανά διαφορετικοί΄παράγοντες όπως , η διατροφή, αλλεργίες σε τροφές, οι διαταραχές κινητικότητας, σύνδρομο βακτηριδιακής υπερανάπτυξης όπως και σύνδρομο υπερευσθησίας και αλληλεπίδρασης εγκεφάλου-εντέρου έχουν συσχετισθεί με το ευερέθιστο έντερο και πιθανά να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

 

Συμπτώματα

Αν και τα συμπτώματα διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο, ωστόσο υπάρχουν ευρέως γνωστά και κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται σχεδόν σε όλους τους ασθενείς όπως ο πόνος στην κοιλιά (σαν κολικός ή πόνος περιόδου), αίσθημα πληρότητας και έντονου φουσκώματος ακόμα και όταν δεν έχει προηγηθεί ένα πλούσιο-λιπαρό γεύμα, εναλλαγές κενώσεων είτε δυσκοιλιότητα είτε διάρροια ή μίξη αυτών. Συχνά τα συμπτώματα ανακουφίζονται με τις κενώσεις ενώ συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, ή απώλεια αίματος με τα κόπρανα απουσιάζουν.

Διάγνωση

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Η διάγνωση του ευερεθίστου εντέρου είναι συχνά μία διάγνωση εξ αποκλεισμού άλλων οργανικών παθήσεων του εντέρου. Συχνά είναι απαραίτητη η διενέργεια ειματολογικών ή απεικονιστικών εξετάσεων  καθώς επίσης και κολονοσκόπησης προς αποκλεισμό άλλων παθήσεων με παρόμοια συμπτωματολογία. Τα τελευταία χρόνια διάφορα τεστ αναπνοής όπως τεστ δυσανεξίας στη λακτόζη ή τεστ λακτουλόζης ή φρουκτόζης βοηθούν στην ανίχνευση άλλων καλοήθων διαταραχών που εκδηλώνονται με παρόμοια συμπτώματα. 

Αντιμετώπιση

Καθ’ότι συχνά τα αίτια για την εμφάνιση του συνδρόμου δεν είναι γνωστά, δεν υπάρχει στοχευμένη θεραπεία. Βάσει των προεξάχοντων συμπτωμάτων και τον πιθανότερο παθογενετικό μηχανισμό η αντιμετώπιση του ευερεθίστου εντέρου εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή.

Η λεπτομερής καταγραφή και ακολούθως η  αλλαγή διατροφικών συνηθειών είναι συνήθως η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του ευερεθίστου εντέρου. Πολλαπλές διαιτες έχουν προταθεί αναλόγως των προεξάρχοντων συμπτωμάτων. Συμπληρώματα φυτικών ινών και προβιοτικα συχνά χρησιμοποιούνται επικουρικά της τροποποίησης της διατροφής. Φαρμακευτική αγωγή επίσης είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου αλλά επίσης και για τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας ή διαρροιών. Τα τελευταία χρόνια επίσης χρησιμοποιούνται και χαμηλές δόσεις αντικαταθλιπτικών προς μείωση υπερευαισθησίας του ασθενούς.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ευερεθίστου εντέρου είναι να γνωρίζει ο ασθενής πως δεν υπάρχει κάποια οργανική διαταραχή , γεγονός που καθησυχάζει τον ασθενή.

ibs 3.jpg
IBS 1.jpg
ibs 2.jpg
IBS 4.jpg
bottom of page