top of page

Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι η εξέταση εκλογής για την διάγνωση και διερεύνηση  συμπτωμάτων και παθήσεων του παχέος εντέρου και του τελικού τμήματος του λεπτού εντέρου. Είναι εξέταση εκλογής για την ανίχνευση πολυπόδων (προκαρκινωματώδων βλαβών) και του καρκίνου παχέος εντέρου, όπως επίσης και για την διάγνωση φλεγμονώδων νόσων του εντέρου (νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα).

Για την διενέργεια της κολονοσκόπησης, ένας λεπτός έυκαμπτος ελαστικός σωλήνας(κολονοσκόπιο)  πού έχει το πάχος διαμέτρου 12mm και μία κάμερα στην ακρη του εισέρχεται δια του πρωκτικού δακτυλίου εντός του παχέος εντέρου. Κατά την εξέταση γίνεται εμφύσηση αέρα εντός του παχέος εντέρου για την διάταση αυτού για καλύτερη απεικόνιση του βλεννογόνου και ανίχνευση μικροσκοπικών βλαβών.  Όταν είναι απαραίτητο, ό ιατρός μπορεί να λάβει βιοψίες.  κάτι το οποίο είναι ασφαλές και ανώδυνο, από τυχόν παθολογικές περιοχές για περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση.

 

Είναι μία εξέταση ασφαλής διάρκειας περίπου 20-30 λεπτών. Κατά την διενέργεια της εξέτασης ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ελαφρύ πόνο, και γι’αυτό προ της επέμβασης συνήθως χορηγείται ελαφρά αναισθησία

Είναι απαραίτητη εξέταση?

Η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη προληπτική εξέταση για τον έγκαιρο εντοπισμό κα τη διάγνωση επικίνδυνων παθήσεων όπως οι πολύποδες και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, οι οποίες μπορούν να θεραπευθούν πλήρως αν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Αποτελεί συνεπώς μία εξέταση, η οποία επιτρέπει όχι μόνο τη λήψη βιοψιών αλλά και την ταυτόχρονη θεραπεία, όπως είναι η άμεση αφαίρεση πολύποδα, η καυτηρίαση αγγειοδυσπλασιών, διάφορες εφαρμογές laser.

 

Εκτός από τον καρκίνο του παχέος εντέρου άλλες παθήσεις που διαγιγνώσκονται είναι οι φλεγμονές του παχέος εντέρου, τα εκκολπώματα στο παχύ έντερο και προσφέρεται η δυνατότητα διάγνωσης των αιτιών αιμορραγίας στην περιοχή του παχέος εντέρου.

Προετοιμασία για την εξέταση

Ο γιατρός θα καταγράψει το ιστορικό σας και θα δει τις εξετάσεις σας. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε αναπνευστικά, καρδιολογικά, νευρολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, αλλεργίες και τα φάρμακα που τυχόν παίρνετε. Αναφέρετε αν έχετε προστάτη, γλαύκωμα, διαβήτη και αν παίρνετε ασπιρίνη, αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα.

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Ειναι πολύ σημαντικό το έντερο να είναι καθαρό από κόπρανα ώστε να μπορούμε να ανιχνεύσουμε ακόμα και μικρές αλλοιώσεις, και προς αποφυγή επιπλοκών κατά την εξέταση. Για 4 μέρες πριν την εξέταση είναι απαραίτητη η τροποποίηση της διατροφής σε δίαιτα χαμηλού υπολείμματος, , και την παραμονή και την ημέρα της εξέτασης ο ασθενής θα πρέπει να λάβει ένα ισχυρό καθαρτικό για το καθαρισμό του εντέρου. Το είδος της προετοιμασίας μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τον ασθενή, την ηλικία του, τα συνυπάρχοντα νοσήματα και τις συνήθειες του εντέρου.

Ο ασθενής πριν την εξέταση πρεπει να παραμένει νηστικός για τουλάχιστον 8 ώρες χωρίς να καταναλώσει οποιαδήποτε στερεή τροφή. Επιτρέπεται η κατανάλωση νερού ή άλλων διαυγών υγρών (καφές/τσάι/χυμοί- οχι γάλα)  εώς και 2 ώρες πριν την εξέταση.

  • Αν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό ωστε να συμβουλέψει πόσες μέρες προ της εξέτασης θα πρέπει αυτά να διακοπούν.

  • Αν λαμβάνετε φάρμακα για σακχαρώδη διαβήτη μην λάβετε οποιοδήποτε φάρμακο όση ώρα είστε νηστικός προ της εξέτασης. Καλό είναι να μετρήσετε το σάκχαρο σας 30 λεπτά πριν την προσέλευσή σας. Αν είναι πολύ χαμηλό μπορεί να πάρετε μία καραμέλα ή να πιείτε λίγο χυμό ώστε να αποφύγετε τυχόν υπογλυκαιμία.

  • Όλα τα υπόλοιπα φάρμακα μπορούν να ληφθούν με λίγο νερό εώς και 2 ώρες προ της εξέτασης.

Συνίσταται η παρουσία συνοδού κατά την επίσκεψη σας στο ιατρείο για την αφού δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε κατόπιν της εξέτασης και θα αισθάνεστε ελαφρά ζαλάδα για κάποιες ώρες μετά την εξέταση σε περίπτωση χορήγηση μέθης.

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Θα σας ζητηθεί στο αριστερό σας πλάι. Αν επιθυμειται νάρκωση για την εξέταση, θα σας τοποθετηθεί ένας εύκαμπτος φλεβοκαθετήρας στο δεξί σας χέρι, που παραμένει σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ώστε να μπορεί να σας χορηγηθεί, εάν χρειάζεται, μια ελαφριά καταστολή (μέθη). Θα τοποθετήσουμε στο χέρι σας πιεσόμετρο και οξύμετρο, μέσω των οποίων θα παρακολουθούμε τα ζωτικά σας σημεία (αρτηριακή πιεση/κορεσμός οξυγόνου/σφυγμούς) κατά την διάρκεια της εξέτασης.

Κατόπιν το κολονοσκόπιο επαλειμμένο με λιπαντική ουσία, προωθείται εντός του εντέρου για την διενέργεια της εξέτασης. Κατά την διάρκεια της εξέτασης μπορεί να σας ζητηθεί να ξαπλώσετε ανάσκελα ή στο δεξιό σας πλευρό προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος του ενδοσκοπίου.

Μετά το τέλος της εξέτασης ο γιατρός θα αποσύρει το όργανο. Μη βιαστείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι μόνος σας, παρά μόνο μετά από την εντολή του γιατρού ή του νοσηλευτικού προσωπικού. Στο τέλος θα αφαιρεθεί ο φλεβοκαθετήρας.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ;

Η κολονοσκόπηση είναι μία ασφαλής εξέταση. Σπανίως και Ιδιαίτερα μετά από επεμβατικούς χειρισμούς μπορεί να εμφανισθούν διάτρηση ή αιμορραγία που συνήθως σταματά από μόνη της ή από τον ενδοσκόπο.

Εάν χορηγηθεί καταστολή (μέθη) μπορεί να προκληθεί παροδικός ερεθισμός στη φλέβα, αλλεργία στα χορηγούμενα ενδοφλέβια φάρμακα και σπανιότατα επιπλοκές καρδιοαναπνευστικές, ιδιαίτερα σε ασθενείς με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας..

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Ο γιατρός θα σας δώσει τα αποτελέσματα της εξέτασης, θα σας ενημερώσει αν πήρε βιοψίες και πότε θα πάρετε τα αποτελέσματα των βιοψιών. Εάν χρειάζεται θα σας χορηγήσει θεραπεία. Ρωτήστε τον πότε μπορείτε να ξαναπάρετε τα καθημερινά σας φάρμακα. Συνεννοηθείτε εάν και πότε θα γίνει επανάληψη της εξέτασης.

ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Καλό είναι να συνοδεύεστε από κάποιον ενήλικα ειδικά΄σε περίπτωση χορήγησης μέθης αφού αναμένεται να αισθάνεστε ελαφρά ζαλάδα για κάποιες ώρες μετά την εξέταση.

Σε περίπτωση μέθης, απαγορεύεται να  οδηγήσετε, να πιείτε οινοπνευματώδη ή να υπογράψετε σημαντικά έγγραφα εώς και  24ώρες μετά την διενέργεια της εξέτασης.

Μπορείτε να  φάτε ή να πιείτε κάτι συνήθως 30λεπτά με μία ώρα μετά το τέλος της εξέτασηςες

Μην πιείτε οινοπνευματώδη

colonoscopy 2.jpeg
κολονοσκόπηση 1.jpeg
POLYPS.jpeg
tRANSVERSE COLON.jpeg
uc.jpeg
Caecum.jpeg
kolonoskopisi 2.jpeg
bottom of page