top of page

Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι η εξέταση εκλογής για την διάγνωση και διερεύνηση  συμπτωμάτων και παθησεων του ανώτερου γαστρεντερολογικού σωλήνα (οισοφάγου, στομάχου και αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου). Είναι μία εξέταση ασφαλής , ανώδυνη και σύντομη (διαρκεί περίπου 10-15λεπτά).

Για την διενέργεια της γαστροσκόπησης, ένας λεπτός έυκαμπτος ελαστικός σωλήνας(γαστροσκόπιο)  πού έχει το πάχος διαμέτρου 0.9cm και μία κάμερα στην ακρη του εισέρχεται δια του στόματος και του φάρυγγα εντός του οiσοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου και δίνει την δυνατότητα στον ιατρό της πλήρους και λεπτομερούς  απεικόνισης της εσωτερικής επιφάνειας των ανωτέρω οργάνων. Κατά την εξέταση γίνεται εμφύσηση αέρα εντός του στομάχου για την διάταση αυτού για καλύτερη απεικόνιση του βλεννογόνου και ανίχνευση μικροσκοπικών βλαβών.

Είναι εξέταση εκλογής για διάγνωση ποικίλλων παθήσεων όπως το έλκος στομάχου, την οισοφαγίτιδα,  τον οισοφάγο Barrett,  την διάγνωση κοιλιοκάκης όπως επίσης και για την ανίχνευση προικαρκινικών και καρκινικών βλαβών του ανώτερου πεπτικού σωλήνα. Όταν είναι απαραίτητο, ό ιατρός μπορεί να λάβει βιοψίες.  κάτι το οποίο είναι ασφαλές και ανώδυνο, από τυχόν παθολογικές περιοχές για περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση.

Προετοιμασία για την εξέταση

Ο γιατρός θα καταγράψει το ιστορικό σας και θα δει τις εξετάσεις σας. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε αναπνευστικά, καρδιολογικά, νευρολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, αλλεργίες και τα φάρμακα που τυχόν παίρνετε. Αναφέρατε αν έχετε προστάτη, γλαύκωμα, διαβήτη και αν παίρνετε ασπιρίνη, αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα.

Για μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια, μην πάρετε φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα του στομάχου (αντιόξινα, ομεπραζόλη, λανσοπραζόλη κτλ) για 2 εβδομάδες πριν την εξέταση εκτός αν ο ιατρός σας έχει συμβουλέψει διαφορετικά

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Ειναι πολύ σημαντικό το στομάχι να είναι άδειο ώστε να μπορούμε να ανιχνεύσουμε ακόμα και μικρές αλλοιώσεις, και προς αποφυγή επιπλοκών κατά την εξέταση

Ο ασθενής πριν την εξέταση πρεπει να παραμένει νηστικός για τουλάχιστον 6 ώρες χωρίς να καταναλώσει οποιαδήποτε στερεή τροφή. Επιτρέπεται η κατανάλωση νερού ή άλλων διαυγών υγρών (καφές/τσάι/χυμοί- οχι γαλα)  εώς και 2 ώρες πριν την εξέταση.

  • Αν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα μην πάρετε το αντιπηκτικό σας την ημέρα της εξέτασης.

  • Αν λαμβάνετε φάρμακα για σακχαρώδη διαβήτη μην λάβετε οποιοδήποτε φάρμακο όση ώρα είστε νηστικός προ της εξέτασης. Καλό είναι να μετρήσετε το σάκχαρο σας 30 λεπτά πριν την προσέλευσή σας. Αν είναι πολύ χαμηλό μπορεί να πάρετε μία καραμέλα ή να πιείτε λίγο χυμό ώστε να αποφύγετε τυχόν υπογλυκαιμία.

  • Όλα τα υπόλοιπα φάρμακα μπορούν να ληφθούν με λίγο νερό εώς και 2 ώρες προ της εξέτασης.

Συνίσταται η παρουσία συνοδού κατά την επίσκεψη σας στο ιατρείο για την αφού δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε κατόπιν της εξέτασης και θα αισθάνεστε ελαφρά ζαλάδα για κάποιες ώρες μετά την εξέταση σε περίπτωση χορήγηση μέθης.

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε, αν έχετε, τεχνητή οδοντοστοιχία, να βγάλετε τα γυαλιά σας, να χαλαρώσετε τη ζώνη σας και να ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι, σ το αριστερό σας πλάι.

Αν επιθυμειτε νάρκωση για την εξέταση, θα σας τοποθετηθεί ένας εύκαμπτος φλεβοκαθετήρας στο δεξί σας χέρι, που παραμένει σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ώστε να μπορεί να σας χορηγηθεί, εάν χρειάζεται, μια ελαφριά καταστολή (μέθη). Θα τοποθετήσουμε στο χέρι σας πιεσόμετρο και οξύμετρο, μέσω των οποίων θα παρακολουθούμε τα ζωτικά σας σημεία (αρτηριακή πιεση/κορεσμός οξυγόνου/σφυγμούς) κατά την διάρκεια της εξέτασης.

Ο γιατρός θα ψεκάσει το φάρυγγά σας με τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαΐνη) και θα τοποθετήσει ανάμεσα στα δόντια σας ένα πλαστικό επιστόμιο που θα προστατεύει το γαστροσκόπιο από το πιθανό δάγκωμα όπως επίσης και την οδοντοστοιχία σας.

Στη συνέχεια το γαστροσκόπιο επαλειμμένο με λιπαντική ουσία, προωθείται μέσα από το επιστόμιο, στο πίσω μέρος του στόματος, στον φάρυγγα και από κει στον οισοφάγο, στο στόμαχο και στο δωδεκαδάκτυλο. Αναπνέετε αργά και βαθιά από τη μύτη και το στόμα.

Μετά από λίγα λεπτά ο γιατρός θα αποσύρει το όργανο και θα αφαιρέσει το επιστόμιο. Μη βιαστείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι μόνος σας, παρά μόνο μετά από την εντολή του γιατρού ή του νοσηλευτικού προσωπικού. Στο τέλος θα αφαιρεθεί ο φλεβοκαθετήρας.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ;

Η γαστροσκόπηση είναι ιδιαίτερα ασφαλής εξέταση. Σπάνια όμως μπορεί να προκληθεί ερεθισμός στον φάρυγγα που υποχωρεί μετά από μερικές ώρες. Σπανιότατα αναφέρεται εισρόφηση τροφών ή γαστρικών υγρών στους πνεύμονες, που αν συνοδεύεται από πυρετό μπορεί να χρειαστεί αντιβίωση. Ιδιαίτερα μετά από επεμβατικούς χειρισμούς μπορεί να εμφανισθούν διάτρηση ή αιμορραγία που συνήθως σταματά από μόνη της ή από τον ενδοσκόπο.

Εάν χορηγηθεί καταστολή (μέθη) μπορεί να προκληθεί παροδικός ερεθισμός στη φλέβα, αλλεργία στα χορηγούμενα ενδοφλέβια φάρμακα και σπανιότατα επιπλοκές καρδιοαναπνευστικές, ιδιαίτερα σε ασθενείς με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας..

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Ο γιατρός θα σας δώσει τα αποτελέσματα της εξέτασης, θα σας ενημερώσει αν πήρε βιοψίες και πότε θα πάρετε τα αποτελέσματα των βιοψιών. Εάν χρειάζεται θα σας χορηγήσει θεραπεία. Ρωτήστε τον πότε μπορείτε να ξαναπάρετε τα καθημερινά σας φάρμακα. Συνεννοηθείτε εάν και πότε θα γίνει επανάληψη της εξέτασης.

ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Καλό είναι να συνοδεύεστε από κάποιον ενήλικα ειδικά σε περίπτωση χορήγησης μέθης αφού αναμένεται να αισθάνεστε ελαφρά ζαλάδα για κάποιες ώρες μετά την εξέταση.

Σε περίπτωση μέθης, απαγορεύεται να  οδηγήσετε, να πιείτε οινοπνευματώδη ή να υπογράψετε σημαντικά έγγραφα εώς και  24ώρες μετά την διενέργεια της εξέτασης.

Μπορείτε να  φάτε ή να πιείτε κάτι συνήθως 30λεπτά με μία ώρα μετά το τέλος της εξέτασης

Μην πιείτε οινοπνευματώδη

Γαστροσκόπηση 1.jpg
Γαστροσκόπηση 2.jpg
Barretts.jpeg
ANTRUM.jpeg
GASTRIC FUNDUS.jpeg
bottom of page